Γλώσσα Μαθηματικά Μελέτη Περιβάλλοντος

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η κόρη της Καλλικράτειας

Στα πλαίσια του προγράμματος "Ομαλής μετάβασης των νηπίων στο δημοτικό" επεξεργαζόμαστε μαζί με το 1ο Νηπιαγωγείο Ν. Καλλικράτειας την τοπική ιστορία της Καλλικράτειας.
Φαίνεται ότι η περιοχή κατοικούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως και επιτύμβια στήλη κόρης που κρατάει περιστέρι στο αριστερό της χέρι (χρονολογείται στο 440 π.Χ.), που φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο σύγχρονος οικισμός ιδρύθηκε μετά το 1922, με την Ανταλλαγή πληθυσμών από πρόσφυγες με καταγωγή από την Καλλικράτεια Ανατολικής Θράκης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν Μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, η οποία ονομαζόταν Στόμιον.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν  "Την κόρη της Καλλικράτειας" στο σημείο που την ανακάλυψαν οι Αρχαιολόγοι. Ενημερώσαμε βέβαια τους μαθητές πως πρόκειται για αντίγραφο και πως το πρωτότυπο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επισκεφτούμε προσεχώς.
 Ετσι πρωτάκια και νηπιάκια κάναμε την πρώτη κοινή εξόρμηση.

 Προσπαθήσαμε να πάρουμε κι εμείς την ίδια στάση που έχει  η κόρη.


Στη συνέχεια παίξαμε το παιχνίδι "αγαλματάκια στη σειρά"

Και τέλος προσπαθήσαμε να την αποτυπώσουμε στο χαρτί.



Στη συνέχεια όταν γυρίσαμε στην τάξη προσπαθήσαμε να γράψουμε με λίγα λόγια την ιστορία  "Της κόρης της Καλλικράτειας" . Συζητήσαμε διάφορες εκδοχές και  ο καθένας κατέλειξε στην δική του ιστορία.